16 Februari, 2011

Bagai kaca terhempas ke batu

Pernahkah anda mendengar peribahasa bagai kaca terhempas ke batu? Begitulah perasaan saya apabila saya menyaksikan adegan di mana ada seorang remaja yang berkelakuan kasar dengan seorang warga emas. Kisah ini sudah agak lama terjadi, di bandar tempat saya menetap. Saya timbulkan cerita ini hanya untuk berkongsi dengan rakan-rakan pembaca.


Situasi:
Pada hari itu aku ingin mencari beg galas. Aku telah memasuki beberapa kedai yang dibina secara berderet-deret di tepi jalan besar. Sewaktu berjalan itulah, aku terdengar suara seorang remaja seperti marah-marah. Aku tercari-cari suara itu kerana aku ingin tahu apa yang telah terjadi. Aku melihat ada seorang tua sedang menunduk-nundukkan kepala seperti memohon maaf kepada remaja tersebut. Aku pergi dengan lebih dekat lagi. Berpura-pura ingin melalui jalan itu. Kemudian aku terdengar remaja itu berkata “Kalau nak jalan tu buatlah cara nak jalan. Lembab, terhegeh-hegeh.”Ulasan saya:

Mungkin perkara yang saya ceritakan itu adalah seperti kisah-kisah yang terdapat dalam televisyen. Namun, itulah hakikatnya yang terjadi dalam dunia realiti kini. Penggunaan bahasa yang ‘tidak terurus’ semakin digemari oleh remaja. Jika bahasa seperti itu digunakan dalam kalangan rakan-rakan sahaja, mungkin boleh kita katakan bahawa perkara itu tidaklah keterlaluan. Namun, jika bahasa seperti itu digunakan terhadap warga tua, ia adalah keterlaluan. Bukankah kita sebagai orang-orang muda perlu menghormati orang yang lebih berusia daripada kita? Untuk menghormati seseorang itu bukan hanya berdasarkan perlakuan dan tindakan, tetapi juga melalui penggunaan bahasanya.
warga emas

Maksud kata : Sangat sedih atau kecewa.