19 Januari, 2011

Membuat mahu menuras tidak


Situasi:

Nyanyian merupakan antara hiburan yang dapat menghiburkan jiwa dan menenangkan hati serta mengenakkan telinga. Namun, tidak semua orang akan mengatakan “Eh! Sedapnya lagu ni” apabila mendengar sesuatu nyanyian. Semuanya itu bergantung kepada gubahan lirik dan muziknya. Jika hendak dibandingkan, lagu-lagu sekarang kebanyakannya tidak sepuitis lagu-lagu zaman dahulu, seperti lagu-lagu Tan Sri P.Ramlee, Sudirman dan Jefrydin. Malahan, ada juga lagu yang menggunakan bahasa rojak, iaitu bahasa Melayu bercampur dengan bahasa Inggeris (tidak kesemuanya). Setelah mencari-cari, aku mengambil salah satu lagu P.Ramlee untuk membandingkannya dengan lagu yang didendangkan oleh Adam. Hasilnya seperti dalam gambar di bawah:


 Sekadar contoh


Ulasan saya:
Penulisan mengenai hal ini bukanlah untuk mengatakan bahawa penulis lirik pada masa kini tidak bagus. Ianya hanyalah salah satu daripada pandangan peribadi saya mengenai penggunaan bahasa Melayu dalam industri muzik. Saya berpendapat, sebagai seorang penggubah dan penulis lirik lagu, mereka seharusnya mempunyai sikap bertanggungjawab ke atas setiap hasil karya yang mereka hasilkan kerana ia bukan sekadar untuk menghiburkan pendengar. Mereka perlu menambahkan ilmu mereka dalam menggubah lagu kerana jika mereka bersikap seperti membuat mahu menuras tidak, hasil kerja mereka bukan sahaja tidak memuaskan malah tiada kemajuan pada diri sendiri. Hal ini kerana, tugas menggubah dan menulis lirik lagu bukanlah sekadar untuk menghasilkan sebuah lagu yang merdu tetapi turut bersangkut-paut dengan perkembangan budaya dan bahasa, terutamanya bahasa Melayu. Sebenarnya, pemilihan bahasa yang terkandung dalam bait-bait lirik itu akan memberikan kesan yang tersendiri kepada pendengar berdasarkan pertimbangan, pengalaman dan pengetahuan mereka terhadap seni dalam lagu. Memang tidak dapat dinafikan bahawa pendekatan yang mungkin digunakan dalam menggubah lirik adalah bergantung kepada pemilihan dan citarasa masing-masing sama ada menggunakan penyampaian secara terus ataupun secara tersirat, iaitu menggunakan bahasa puitis. Walaupun begitu, saya berpendapat bahawa untuk menjadi seorang penulis lirik yang berjaya, penggubah itu perlu mengetahui dan harus belajar mengenali seni bahasa untuk menyampaikan maksud secara terbaik kepada pendengar. Untuk memartabatkan bahasa Melayu di mata dunia, peranan industri muzik juga amat besar. Justeru, setiap pengguna bahasa sama ada ahli politik, ahli muzik atau sesiapa sahaja harus menganggap diri mereka sebagai pejuang bahasa yang akan memastikan penggunaan bahasa Melayu dilakukan secara menyeluruh.


Maksud kata : Ingin melakukan sesuatu pekerjaan tetapi malas hendak mempelajarinya atau menambahkan pengetahuan tentang pekerjaan tersebut.