14 Februari, 2011

Telinga lintah

Sejak adanya blog ini, saya menjadi seorang yang lebih peka terhadap penggunaan bahasa dalam masyarakat yang berada di sekeliling saya. Saya menjadi seperti telinga lintah. Disebabkan hal tersebut, di sini saya ingin berkongsi sebuah cerita.

Situasi:
Seperti biasa, aku akan menaiki bas untuk pergi ke kuliah. Namun, pada hari ini ada suatu perkara yang berjaya menarik perhatianku. Kejadian itu berlaku sewaktu aku ingin keluar daripada perut bas yang aku naiki. Sudah menjadi kelazimanku, dan mungkin juga warga UPSI yang lain untuk mengucapkan terima kasih kepada pemandu apabila turun daripada bas. Tetapi pada hari ini, ketika kakiku sudah berada di tangga bas yang hujung, aku terdengar pelajar di belakang saya mengucapkan terima kasih dalam bahasa Inggeris, iaitu thanks.


Saya berpendapat bahawa ucapan yang dikeluarkan oleh pelajar tersebut kurang manis memandangkan pemandu bas tersebut adalah orang Melayu dan umurnya lebih berusia berbanding pelajar tersebut. Serasanya, ucapan dalam bahasa Melayu adalah lebih manis untuk diucapkan kerana pengucap adalah orang Melayu dan pendengarnya juga Melayu.  
Ulasan saya:
 

Maksud kata : Tajam pendengaran