11 Februari, 2011

Ambil ibarat

Orang kata kasih ibu sampai ke syurga, kasih ibu sepanjang jalan, kasih ibu tidak bertepi dan banyak lagi yang orang kata mengenai kasih ibu. Semasa ibu bapa kita sihat, bagaimanakah caranya kita melayan mereka.? Bagaimanakah cara kita berbicara dengannya.? Dan apabila mereka sakit, bagaimana pula layanan yang kita hadiahkan? Apakah bentuk wajah yang kita pamerkan? Kawan-kawan boleh lihat video di bawah ini. Tidak mustahil pada masa kecanggihan teknologi ini anak-anak semakin kasar terhadap ibu bapa.


Situasi:
Aku sempat menonton sebuah drama yang telah di ulang tayang semula. Oleh kerana masa tidak mencukupi, aku berhasrat untuk melihatnya melalui Youtube. Dalam Youtube tersebut, terdapat beberapa buah cerita Melayu. Aku melihatnya ala kadar sahaja. Namun, ada satu cerita perihal seorang anak yang menderhaka kepada ibunya yang sakit.sekadar contohUlasan saya:
Kebanyakan cerita yang dipaparkan di televisyen ada menyelitkan tentang sikap buruk anak-anak terhadap ibu bapa seperti cerekarama yang bertajuk Biarkan Aku Menangis dan Suara Saleha. Justeru, kita perlu ambil ibarat daripada kisah-kisah yang ditayangkan di kaca TV. Elakkanlah daripada menggunakan bahasa yang kasar kerana tindakan tersebut menonjolkan perbuatan yang tidak baik dan kurang ajar. Jika ada ibu bapa yang melakukan kesalahan sekalipun, tegurlah mereka dengan sebaik-baik cara, bukan melalui tengkingan dan herdikan. Ingatlah bahawa mereka yang menjaga dan membesarkan kita daripada kandungan sehingga sekarang.

Maksud kata : Menjadikan sesuatu sebagai teladan